Oslavujeme velké úspěchy našich filmařů

Děti z kroužku školní televize Dvojka2TV rozhodně nezahálely a od začátku školního roku natočily šest krátkých hraných a animovaných filmů.  Všechny jsme je vyslali do celostátní soutěže Pardubický kraťas, což je filmová soutěž studentů středních a základních škol. Jejím cílem je motivovat žáky k tvůrčí mediální tvorbě.

Letos se přihlásilo celkem 76 filmů, v odborné porotě zasedli opravdoví profesionálové a kumštýři – režiséři, dramaturgové, animátoři atd. Dle jejich slov bylo opravdu těžké vybrat vítěze, protože kvalita filmů vyšplhala na velmi vysokou úroveň.

Byli jsme velmi mile překvapeni, když jsme se dozvěděli, že dokonce pět našich filmů je oceněných.

Hlavní cenu náměstka hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Romana Línka získala děvčata ze 4.B s filmem „Geometrie kolem nás“. Emma Zamazal, Justýna Jirečková, Františka Bělohlávková a Linda Palová však zároveň obsadily ještě 3. místo s animací „Pocta českým vynálezům“ v kategorii animovaný film. Když si uvědomíte, že čtvrťačky soutěžily společně s žáky středních a uměleckoprůmyslových škol, je to opravdu velmi úctyhodný úspěch.

Další medaile cinkly v kategorii krátký film. První místo si odnesla Laura Špinková s filmem „Laura“ a třetí místo Michal Hanus a Šimon Hladík se snímkem „Toužil jsem být s nimi“. A uspěl i Matěj Křoustek s ekologickým filmem „Poklady z půdy“, který obsadil též krásné třetí místo.

Pro hodnotné ceny si naši televizáci jeli 24. dubna do sálu Gočárovy galerie v budově Automatických mlýnů v Pardubicích. Tam je čekal celodenní program: projekce vítězných filmů, beseda s režiséry, slavnostní vyhlášení a raut. Euforie byla obrovská! My všem oceněným z celého srdce gratulujeme a přejeme, aby je chuť tvořit neopustila. Za svou píli si zasloužili velkou školní oslavu a opakovaný potlesk!

Abyste měli možnost zhlédnout filmy, které naši žáci tvoří, připravujeme na 18. června veřejné promítání v kině. Tak si zabukujte tento termín v diáři a vyčkejte, brzy zveřejníme další informace.