Vyjádření k současné situaci

Vážení rodiče,
všichni zažíváme velmi náročné období, kdy je všechno jinak, než jsme byli zvyklí. Stejně jako pro nás dospělé to platí i pro děti. Najednou nechodí do školy, nemají kroužky, nesmějí se setkávat s kamarády, když chtějí ven, musí mít obličej zakrytý rouškou, k tomu se jim hrne spousta úkolů, které mají vypracovat samostatně.

V posledních dnech zaznamenávám od mnohých z vás (i od některých žáků) pocit, že jste zavaleni úkoly, že selháváte, když nestíháte dětem vše kontrolovat nebo s nimi vypracovat, když děti něčemu nerozumějí…

Ráda bych vám sdělila, že v tomto náročném období rozhodně není učivo to hlavní. Co se děti nenaučí letos, zvládnou příští rok, důležité je, aby byly zdravé a psychicky v pohodě, ne s pocitem, že jsou drceni lavinou zadání ze všech předmětů a mnohdy ani nevědí, jak je splnit. Určitě nechci učení nijak zlehčovat, ale myslím si, že jakmile se člověk na situaci podívá s nadhledem, vidí, co je důležité a co momentálně ne.

Nějaké úkoly samozřejmě budeme dál zadávat, když se děti budou snažit a splní je, bude to fajn, aby ze všeho úplně nevypadly, budou pak mít snazší rozjezd, ale svět na tom nestojí. Až se život kolem znormalizuje, zase se společně pustíme do práce a to podstatné s nimi uděláme.

Proto vás chci poprosit, abyste využili čas strávený s dětmi k vzájemnému popovídání, obejměte je, pohlaďte, zahrajte si s nimi nějaké hry, vzájemně si čtěte, zkrátka udělejte vše, ať jsou v dobré náladě a psychické kondici, protože jak všichni víme, psychika a fyzické zdraví spolu úzce souvisí. Zapojte děti, ať vám pomohou s domácími pracemi, pokud chodíte domů večer, protože možná v práci zaskakujete za kolegy, kteří čerpají OČR, nebo třeba mohou pomáhat při výrobě roušek, pokud je šijete, nebo babičce sepsat nákup,…. Poznat, co je v životě momentálně podstatné, a snažit se přiložit ruku k dílu, být k ostatním ohleduplný, to je přece taky učení.

Tak vám všem přeji, ať zvládnete přežít ve zdraví a pokud možno i s úsměvem na tváři, který sice na ulici přes roušku není vidět, ale doma si ho vaši bližní mohou užít. A těším se na společná shledání, až nám to situace dovolí.