Adventní Praha

V posilování předvánoční nálady jsme pokračovali i ve čtvrtek 15.12., kdy jsme se vydali do adventní Prahy. Měli jsme velké štěstí, přivítala nás zasněžená Praha a panovalo mrazivě slunečné počasí. Takže předvánoční nálada byla dokonalá.

Abychom se nejeli pouze kochat předvánoční stověžatou Prahou, jeli jsme se i vzdělávat. Navštívili jsme expozici Lidé a peníze v ČNB v Praze Na Příkopě. Expozice je umístěna v krásných a zajímavých prostorách bývalého trezoru původně Živnostenské banky. Seznámili jsme se s vývojem měny a financí v ČR, včetně vývoje ČNB od jejího založení po současnost. Naskytl se nám pohled na českou a československou měnovou historii. Prostřednictvím řady exponátů, jež se týkají vývoje platidel a peněz od dob jejich počátků až do současnosti, jsme získali ucelený přehled o dějinách peněz a finančního systému. Viděli jsme unikátní vysokohmotnostní zlatou minci o nominální hodnotě 100 000 000 Kč, mohli jsme si potěžkat zlatou cihlu, která váží 12,6 kg.

Jelikož jsme se v budově ČNB ohřáli, mohli jsme vyrazit do mrazivé Prahy. Prošli jsme Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí, tam na vánočních trzích nakoupili drobné dárečky, zhlédli Pražský orloj, podívali se na Karlův most, odkud se nám naskytl nádherný pohled na Pražský hrad a Chrám sv. Víta. Na Malé Straně jsme se občerstvili v restauraci McDonalds. Čas rychle ubíhal, takže nadešla chvíle, kdy jsme se museli vypravit zpět na vlak, prošli jsme si cestou Václavské náměstí. Spokojení a unavení jsme se vrátili domů.