Retro den

Díže, došky, šlajfky, necky a další, pro dnešní děti možná neznámá „retro“ slova dnes mohli naši žáci zaslechnout u nás na červené škole. Pořádali jsme totiž RETRO DEN.

Učitelé, asistenti i mnohé děti přišli dnes v „retro oblečení“, aby se tak naladili na dobu dávno minulou. Deváťáci nás na společném zahájení seznámili s dějinami minulého století a poté následovala komentovaná módní přehlídka, kterou předvedli sami učitelé. Naši žáci se tak zábavnou formou dozvěděli mnohé o proměnách dobového oblečení v průběhu 20. století. Dlouhé sukně se měnily v krátké, pošmourné barvy nahradily pestré, k vidění byly pracovní oděvy, teplákové nebo šusťákové soupravy, jednotné oblečení chlapců a dívek na školní hodiny tělocviku, šaty inspirované např. filmem Pomáda, styl „hipiies“ a další.

Tento den vystupovalo i školní divadlo Šmrnc s kroužkem Hýbeme se s hudbou. Malým i větším divadelníkům a tanečníkům se skvěle podařilo představit divákům, našim žákům, dobu 60. – 80. let zakončenou událostmi roku 1989.

V průběhu celého dne navštěvovaly jednotlivé třídy výstavu „retro“ předmětů, které přinesli a zapůjčili sami žáci. Petrolejka, ošatka, disketa, kazeta, to jsou příklady věcí, o kterých se na výstavě děti dozvěděly, k čemu přesně sloužily.

Ve třídách se v průběhu dne nejen pracovalo na úkolech s „retro“ zaměřením, ale hrály se i možná dnes už zapomenuté hry, aby představa dětí o době minulého století byla co nejlepší.

Škola žila, panovala příjemná atmosféra, byla i legrace a snad každý dnes odcházel domů s dobrou náladou a třeba i s novými informacemi o životě našich rodičů a prarodičů.