Listování

Dnes si žáci i učitelé naší školy užili další Listování, akci na podporu čtenářství. Přímo k nám do školy za nimi přijeli herci Jiří Ressler a Alan Novotný, aby jim pomohli najít cestu ke knížkám.

Děti z prvního stupně se hodně nasmály a pobavily při prezentaci a čtení z knížky Elviry Lindo o Manolito Brejlounovi, která byla vydána již ve více než dvaceti zemích a dočkala se i filmového zpracování.

Pro druhostupňové byla připravena publikace s názvem Nejlepší kniha o fake news, která vznikla ve spolupráci projektu Zvol si info a dvojice autorů Gregor – Vejvodová. Tato prezentace měla hlubší vzdělávací podtext, jejím cílem bylo nejen pobavit a přivést děti k přečtení této zajímavé knihy. Vtipnou formou je herci vedli ke kritickému myšlení, k tomu, že je vždy třeba ověřovat si zdroj informací, protože se na nás z mnoha stran neustále valí hromady zpráv, ale zdaleka ne všechny jsou pravdivé. Zajímavá byla procházka historií, z níž bylo jasné, že se nejedná o fenomén posledních let, ale fake news jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí. Všichni si v hloubi duše odpovídali na otázky Jak je možné, že fake news fungují? Kdo a proč je vypouští? Jak se proti nim můžeme bránit? 

Věříme, že se najdou tací, kteří si knihu přečtou, a ještě více těch, kteří budou o informacích, které se k nim dostanou, hlouběji přemýšlet.