Poděkování za společně strávenou sobotu

Je sobotní večer, sedím v křesle a v mysli se mi znovu promítá dnešní den. Strávila jsem ho ve škole, společně se svými kolegy, žáky, jejich rodiči, absolventy a mnoha dalšími známými i neznámými lidmi. Organizovali jsme totiž celoškolní akci k 200. výročí narození Bedřicha Smetany.

Obdivovala jsem herce, muzikanty i tanečníky v sále i na chodbách, obdivovala jsem, jaké krásné výrobky dokázali žáci pod vedením učitelů a asistentů vytvořit, jak kreativní a nápadití jsou. Vážím si toho, s jakým nadšením a elánem se všichni dostavili, ačkoli byla sobota, a jak pohodovou atmosféru společně vytvořili. Opět mě to utvrdilo v tom, jak báječná parta lidí tady je.

Hned u vchodu uvítal hosty sám Bedřich Smetana – jak v živém provedení, tak na obrazu, který namaloval a naší škole zapůjčil pan Král, rodič našich bývalých žáků. Z chodeb i tříd se stala místa společného setkávání s nejrůznějšími aktivitami jako herna s hudebními motivy, šicí dílna a další dílny na výrobu dekorací nebo velikonočních pomlázek. Návštěvníci si mohli i zasoutěžit a prověřit své znalosti o Bedřichu Smetanovi a Litomyšli v době jeho narození, pohrát si s digitálními hudebními pomůckami, poslechnout si Bedřichovu narozeninovou píseň, kterou mu pomohla složit umělá inteligence nebo dokonce Bedřicha roztančit. Hudební kvíz čekal na naše hosty i v jazykové učebně. Návštěvníci se mohli po budově školy projít „procházkou podél Vltavy“ – cestou s tematickými úkoly ke Smetanovým operám. Nechyběl ani fotokoutek s Bedřichem.

Nejvíce přitahovala nápaditá vystoupení našich nejmenších, školního divadla Šmrnc a kroužku Hýbeme se s hudbou a prodej výrobků jednotlivých tříd, na které byli jejich tvůrci náležitě pyšní.

Po chodbách se linula vůně vaflí a jiných dobrot, kávy a dokonce jste u nás mohli potkat i v dobových krojích oblečenou obsluhu, která nabízela pivo Bedřich, speciálně uvařené na počest výročí našeho rodáka.

Školou zněl akordeon, saxofon, housle a flétna, vládla tu moc příjemná atmosféra.

Navštívilo nás velké množství lidí a při tom všem se našel prostor na neformální povídání, všudypřítomné úsměvy. Akce tak splnila svůj účel.

Ráda bych poděkovala všem, kteří se na akci aktivně podíleli, i hostům, kteří svojí štědrostí podpořili naši školu. Velmi si toho vážím.

Miroslava Jirečková